Utilizarea alcoolului izopropilic

Alcoolul izopropilic este un agent chimic de curatare, bazat pe alcool, folosit pentru a facilita curatarea vopselei dupa polish.

Datorită proprietăţilor sale degresante şi dezinfectante, alcoolul izopropilic are multiple întrebuinţări, fiind folosit, printre altele pentru curăţarea şi dezinfectarea aparatelor electrocasnice (cuvele maşinilor de spălat), componentelor electronice (cilindrii şi capetele înfundate ale imprimantelor), pensulelor de machiaj, ensulelor utilizate în pictură, lanţurilor de bicicletă, urmelor rămase după polish, urmelor lăsate de ceară, adezivi, markere etc.

Alcoolul izopropilic este un agent chimic de curatare, bazat pe alcool, folosit pentru a facilita curatarea vopselei dupa polish.

Datorită proprietăţilor sale degresante şi dezinfectante, alcoolul izopropilic are multiple întrebuinţări, fiind folosit, printre altele pentru curăţarea şi dezinfectarea aparatelor electrocasnice (cuvele maşinilor de spălat), componentelor electronice (cilindrii şi capetele înfundate ale imprimantelor), pensulelor de machiaj, ensulelor utilizate în pictură, lanţurilor de bicicletă, urmelor rămase după polish, urmelor lăsate de ceară, adezivi, markere etc.

Pur si simplu inlatura rezidurile de polish, nu adauga stralucire, nu contine silicon sau alte substante menite a ascunde defectele. Folosind alcool izopropilic veti putea inspecta suprafata corectata curatata de rezidurile de polish care pot ascunde unele defecte.

Poate fi folosit pentru a curata mai profund suprafata inainte de aplicarea sealantului sau a cearei.

 

Dezgheţarea parbrizului.

În loc să răzuieşti geamurile îngheţate ale maşinii, umple o sticlă cu alcool izopropilic şi pulverizează pe sticlă.

 

Îndepărtarea petelor.

Combinat cu apă, alcoolul izopropilic îndepărtează petele de cafea, vin, cerneală, pix, iarbă.

 

Dezodorizant pentru încălțăminte.

Puneţi alcool izopropilic într-o sticlă cu pulverizator şi daţi în interiorul pantofilor. Se lasă să stea peste noapte. Dimineața, tenişii vor fi uscaţi, iar mirosul ar trebui să dispară.

 

Duşmanul căpuşelor.

Din fericire, căpuşele urăsc alcoolul, ceea ce înseamnă că frecţia cu alcool izopropilic poate ajuta în procesul de eliminare a acestor insecte. Stropite cu acest lichid, căpuşele se vor desprinde imediat de pe piele. Metoda funcţionează la animale, dar și la oameni.

 

Înviorarea marker-ului.

Metoda e veche, de pe vremea cînd şcolarii îşi revitalizau cariocile cu alcool sanitar. Puneţi cîteva picături de alcool izopropilic în partea opusă vîrfului. În 15 minute, marker-ul va scrie din nou.

 

Curăţarea oglinzilor.

Acest alcool curăţă excelent oglinda (geamurile) murdărită de stropii de fixativ.

 

Înlocuitor pentru acetonă.

Alcoolul izopropilic poate ţine loc de dizolvant de lac de unghii. Trebuie să freci un pic mai mult, dar va funcționa.

 

Anihilează mirosul de usturoi.

Atunci cînd pregăteşti un fel de mîncare cu usturoi, mirosul rămîne pe mîini, chiar şi după ce te speli cu apă și săpun. Toarnă alcool izopropilic pe mîini, freacă bine și spală-te apoi cu apă caldă și săpun.

 

Curăţă aparatele electrocasnice.

Şterge-le cu alcool izopropilic şi vor fi curate și aproape la fel de strălucitoare ca noi. Nici măcar nu trebuie să clăteşti. Nu uita telefonul mobil.

 

Musculiţele de fructe pot fi foarte enervante. Dacă pulverizezi în aer alcool izopropilic, vor cădea imediat pe podea şi pot fi măturate. Deși nu este o metodă la fel de eficientă ca utilizarea unui insecticid, acest truc este mult mai sigur în bucătărie decît o soluţie otrăvitoare. Este eficient şi împotriva ploşniţelor, dacă suprafeţele sînt stropite cu alcool izopropilic (în special patul).

 

Repară fardurile.

Produsele cosmetice pot fi atît de scumpe, iar fardurile au tendința de a se sparge cu ușurință. Pulverizează un pic de alcool izopropilic pe fard. Netezeşte cu degetele, peste cîteva ore, va fi ca nou.

 

Tratament pentru păduchi.

Alcoolul izopropilic poate să ucidă păduchii, fără a afecta părul şi scalpul. Aplecaţi-vă peste chiuvetă și turnaţi alcool în cap. Masaţi cu degetele. După 15-20 de minute, pieptănaţi cu un pieptene cu dinți deşi, înainte de şamponare. Se repetă acest tratament o dată pe săptămînă, timp de o lună.

 

Deodorant de urgență.

Dacă ai rămas fără deodorant, adaugă într-o sticlă cu pulverizator nişte alcool izopropilic şi 15 picături din uleiul esenţial preferat.

 

Cremă de pantofi.

Curăţă pantofii cu alcool izopropilic şi apoi şterge cu o cîrpă curată. Vor arăta strălucitori şi ca noi.

 

Dizolvant pentru autocolante.

Reziduul lipicios poate fi îndepărtat turnînd alcool izopropilic pe etichetă. După 10 minute, se va desprinde cu ușurință.

 

Curatarea ecranelor si  circuitelor electronice

Se foloseste diluat minim 50%, in functie de necesitati. O curățare improprie a ecranului unui monitor/televizor poate duce la apariția unor zgârieturi, a unor pete, sau mai rău, la defectarea ecranului.

 

Mulți dintre noi fac anumite greșeli care pot scurta durata de viață a ecranului sau pot duce la apariția altor probleme. Unele persoane folosesc alcool medicinal, iar altele utilizează soluții pentru curățat geamuri sau chiar șervețele umede dezinfectante pentru mâini. Toate monitoarele au un strat special aplicat deasupra ecranului care are mai multe roluri, iar substanțele din lucrurile de mai sus îl pot afecta iremediabil de aceea ar fi bine să avem grijă la ce folosim pentru a curăța aceste periferice.

 

Cea mai simplă și ieftină soluție este utilizarea unei lavete din microfibră care poate fi folosită atât uscată sau puțin umezită în apă pentru cazul în care murdăria se încăpățânează să dispară. O astfel de lavetă poate fi găsită în magazinele de bricolaj (aveți grijă să fie pentru LCD/LED pentru că altfel va lăsa scame pe ecran) sau la magazine oftalmologice deoarece lavetele folosite pentru curățarea ochelarilor pot fi folosite cu succes și pentru lucrul de care avem noi nevoie. Acestea mai pot fi utilizate și pentru curățarea ecranelor de la telefoane.

 

O altă soluție ieftină este să utilizăm șervețelele umede pentru ochelari care de obicei conțin alcool izopropilic (IPA), foarte bun pentru curățarea tuturor suprafețelor. Dacă doriți o curățare un pic mai bună puteți înlocui apa cu această substanță pe care o veți aplica pe lavetă. Alcoolul izopropilic trebuie să aibă o puritate de minim 97% pentru a putea fi folosit pentru curățenie, însă indicat ar fi să folosiți IPA de 99% .

 

Acesta mai este folosit în industrie pentru curățarea circuitelor electrice pentru că se evaporă foarte repede și nu afectează cu nimic funcționarea acestora, sau acasă pentru diferite alte lucruri, de la curățarea pastei termoconductoare de pe procesor, până la curățarea vopselei de pe pensule. Este și destul de ieftin, jumătate de litru costă aproximativ 12 lei.

 

Variantele mai scumpe presupun spray-uri sau substanțe speciale pentru monitoare, unele fiind pe bază de alcool izopropilic, iar altele având diferite substanțe care pot afecta monitorul. Trebuie să vă uitați cu atenție la compușii chimici care sunt folosiți pentru a crea produsul. În funcție de produs e posibil să trebuiască să aplicați întâi pe ecran și apoi să ștergeți cu laveta sau direct pe lavetă.

 

Curățarea ecranului de la monitor/televizor se va face cu laveta de sus în jos, fără a presa prea tare pentru a avea rezultate bune și pentru a nu strica ceva.

 

Ținând cont de aceste sfaturi veți putea prelungi durata de viață a produsului, și în același timp îl veți menține curat ca lacrima pentru o experiență vizuală cât mai plăcută.

 

OK, si deci cum il folosim?

 

De fapt este foarte usor de folosit. In primul rand vei vrea sa faci o mica excursie la bacanie sau la farmacie de unde vei cumpara o sticla de apa distilata. Alcoolul il poti folosi nediluat, sau il poti dilua 50/50 (1:1) cu apa distilata. Evident ca va da mai mult randament atunci cand nu este diluat, dar de asemenea, daca este diluat, se usuca mai repede si lasa mai multe reziduuri/dungi. Daca il folosesti dupa polish sau in timpul inspectiei, vei vrea sa il folosesti nediluat. Daca doar stergi suprafata pentru a o pregati pentru aplicarea de ceara sau sealant, atunci vei vrea sa il folosesti diluat 50/50 pentru a reduce sansa de a lasa dungi.

 

In oricare dintre situatii, ia-ti o sticla cu pulverizator goala in care vei pune solutia (sau poti atasa sticlei in care vine IPA un pulverizator). Acum ca ai solutia IPA intr-o sticla cu pulverizator, echipeaza-te cu un prosop din microfibre moale si curat si esti gata sa incepi! Acum incepi sa pulverizezi cate un panou odata si sterge-l usor cu un prosop din microfibre. Intotdeauna aplica o presiune usoara ca si cum ati face un detailing rapid sau ati aplica o ceara spray. Daca folosesti prea mult, atunci risti sa zgarii vopseaua pe care tocmai ai terminat-o de polishat! De asemenea, asigura-te ca intotdeauan folosesti o parte curata a prosopului, asa ca nu te feri sa folosesti in jur de 3-4 prosoape in timpul procesului. Sunt doar rufe, nu? Dupa ce ai sters suprafata, esti pregatit sa treci la urmatorul pas si anume la aplicarea cerii sau sealantului favorite. Nu este nevoie sa speli masina dupa ce ai folosit IPA.

Exista de fapt o serie de motive pentru stergere cu IPA. Primul ar fi indepartarea surplusului de ceara, sealant sau reziduurile lasate de polish. Daca vrei sa indepartezi straturile vechi de sealant sau ceara de pe suprafata, atunci sterge-o cu IPA pentru a reusi acest lucru. Daca ai terminat de polishat masina si vrei sa te asiguri ca uleiurile din polish sunt indepartate pentru a asigura o mai buna aderenta a cerii sau a sealant-ului, atunci sterge masina cu IPA. Alcoolul izopropilic va indeparta sigur si eficient reziduurile de pe suprafata pentru a o prepara pentru urmatorul pas.

 

Al doilea motiv pentru o stergere cu IPA este pentru inspectia din timpul procesului de polish. Unele polishuri pot umple defectele si sa dea falsa impresie ca acestea au fost indepartate. Atunci cand folosim IPA pentru curatarea temeinica a suprafetei pentru indepartarea reziduurilor, avem siguranta ca ceea ce vedem este exact ceea ce primim!

 

Sus